Get Adobe Flash player
RAFAEL LEWANDOWSKI – reżyseria i scenariusz, producent

reżyser i scenarzysta urodzony w polsko-francuskiej rodzinie. Absolwent Wydziału Reżyserii słynnej francuskiej szkoły filmowej LA FEMIS. Jest autorem ponad 10 filmów dokumentalnych (m.in. „Cela”, „Piosenka i życie”, „Cień na duszy”, „Minkowski | Saga”…). Jego głośny debiut fabularny „Kret” (z B. Szycem, M. Dziędzielem i W. Pszoniakiem) był nagrodzony na wielu festiwalach krajowych i zagranicznych. W 2012 r. został laureatem Paszportu Polityki a w 2015 r. Francuskie Ministerstwo Kultury uhonorowało go orderem Kawalera Sztuki i Literatury. Mieszka w Warszawie, gdzie pracuje nad kolejnymi projektami fabularnymi i dokumentalnymi.

 

Wybrana filmografia: 

  • „Minkowski | Saga” (2013 - dokument)
  • „Kret” (2011 - fabuła)
  • „Bye bye Dublin!” (2010 - dokument)
  • „Sztuka milczenia” (2008 - dokument)
  • „Kamery w trybunale” (2004 - dokument)
  • „Piosenka i życie” (2006 - dokument)
  • „W Cieniu Don Giovanniego” (2003 - dokument)
  • „Po drugiej stronie płótna (2004 - dokument)
  • „Przesłuchania” (2000 - dokument)
  • „Cień na duszy” (1999 - dokument)
  • „Portret Sonii Rykiel” (1999 - dokument)
  • „Cela” (1996 - dokument)

KUP ONLINE W EMPIK.COM

POKAZY SPECJALNE

laur dwabrzegi
laur camerimage
laur orły
laur europe
laur nagranicy
laur walkiria
laur chicago

PATRONI MEDIALNI

PRODUCENT

Vertigo logo

PRODUCENT

DYSTRYBUTOR